Почистване на гората

Доброволци от неправителствени организации, начело с кмет и общински съветници изчистиха гората между Строево и Труд

Всички си спомняме на моментите, когато си сред природа, в тишината, обгърнат от зеленина и дървета. Чувството е неописуемо и изключително приятно. За съжаление това чувство в голяма част от случаите е помрачено от безразборното изхвърляне на отпадъци от страна на хората. Ние, човеците, явно сме приели замърсяването на нашата планета като лична кауза и всеки ден някой последовател на тази идея успява да прокара пъклените си планове и направи поредното нерегламентирано сметище. Да се чуди човек толкова ли е трудно просто всички тези отпадъци да бъдат извозени на определените за целта места. За съжаление замърсяването на природата, подпочвените води и всичко това, което ние наричаме „нашата земя” е в следствие от дейността на хората. Въпреки че кметовете са приели високи глоби за тези деяния – хората продължават да го правят. Истината е, че ако продължава тази дейност, то ще дойде момент, в който земята около нас ще се превърне в едно огромно сметище, а последствията за здравето на хората ще бъдат катастрофални.

Почистване на гората
Почистване на гората между Строево и Труд. Снимка – Stroevo.com

Следвайки този ред на мисли група млади хора от неправителствени организации и кметства създадоха събитие, което имаше за цел да прочисти гората между селата Строево и Труд, като предварително бяха набелязани конкретните замърсени места, след което се проведе и самото почистване. Цялата инициатива беше под патронажа на кметство с.Труд, кметство с.Строево, Фондация „Строево”, Сдружение „Бъдеще за Труд” и общинските съветници от Строево – Кръстьо Ливров и Стойчо Христозов.

Почистване на гората
Почистване на гората между Строево и Труд. Снимка – Stroevo.com

По време на почистването бяха извозени тонове боклук и събрани на конкретно място, където утре – 22.10.2018 г. – багер и специализирани камиони, подсигурени от община „Марица” ще извозят боклука до местата, предназначени за тяхното складиране. За съжаление не беше събран целият боклук от гората. Именно поради тази причина част от нерегламентираните сметища ще бъдат допълнително почистени от багер, подсигурен от община „Марица” и извозени със специализирания транспорт.

Почистване на гората
Почистване на гората между Строево и Труд. Снимка – Stroevo.com

Адмирации към участниците в тази инициатива и специални благодарности за кмета на село Труд и общинските съветници от Строево Кръстьо Ливров и Стойчо Христозов, които заедно с другите участници сложиха старите си дрехи и чистиха наравно с останалите.

След събитието всички седнаха на маса и отпразнуваха подобаващо края на една прекрасна инициатива, която има за цел да покаже, че ако искаш да живееш в един по-чист свят, трябва да си готов да се бориш за него и сам да си подсигуриш тази привилегия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *