История

Map Stroevo

Село Строево се нимира на около 12 км северозападно от град Пловдив. Разположено е в Пазарджишко-Пловдивско поле, Горно Тракийската низина. На височина 185.9 метра. Преходно-континентален климат, Алувиално-ливадни и канелено-горски почви. Намира се в община Марица, област Пловдив. През землището минава река Пясъчник. Средна надморска височина 161 метра. Севернопланинската верига предпазва от студените северни ветрове. През село Строево минава път от град Пловдив за язовир Пясъчник, Красновски минерални бани, Стрелча и Панагюрище. За Строево споменават турски източници, още през 1576г. Легендата разказва, че името си е получило, защото се е премествало (престроявало) няколко пъти.

За да прочетете цялата история, моля свалете електронната книга

„История на Строево“

Културно наследство

За богатата история на Строево свидетелтват и археологическите открития, намерени на тероторията на селото. Строево също така е богато и на паметници и културно наследство. Насладете се на някои от тях.

Стара Тракийска гробница

Намира се срещу детската градина. Това е най- древният паметник в Строево. Открита е през 1948г. от професор Димитър Цончев. Гробницата е от типа „Куполна гробница“ , срещаща се изключително рядко на територията на България. Била е висока 7 метра, а диаметърт е 150м. В пода и са били иззидани 3 гроба -2 за възрастни и 1 за дете. Наистина гробницата е представлявала голяма ценост за науката, но иманярите са ограбили не само скъпоценностите, но и част от градивния материал– тухли, плочки, камъни и други. При изследването на професор Димитър Цончев е намерен златен лист от лавров венец, това може да ни подскаже, че вътре е имало лавров венец и гробницата е била може би на племенен вожд или владетел. Мраморното корито-ковчег, е служило за погребение, чрез трупоизгаряне. 

Стара тракийска гробница в Строево

Намерени са също дребни части от глинени съдове от римска епоха, оловни части за запояване на металически скоби в камъните, мраморна обречна плоча. На плочата е изобразена една богиня, бюст на Сол или Луната и лява ръка на трета богиня или бог. Всичко намерено вътре сочи, че това е гробница от елиничесо време – края на Iви I началото на II век. През 1971г. с цел запазване на гробницата е започнат строеж на масивна сграда, който е завършен през 1974г. Има прекарани ВиК и електро инсталации. Сградата е изключително масивна, здрава и запазена. През 2018г. общинският съветник Кръстьо Ливров инициира идеята гробницата на бъде възстановена и реставрирана и да се превърне в място за туристически посещения. На общинска сесия на община Марица се взема решение и се гласува сума за изработване на проект, с който да се даде началото на реставрацията на гробницата.

Паметна плоча на загиналите през Втората световна война в Строево

Паметна плоча на загиналите през Втората световна война

Тази плоча е в памет на загиналите и безследно изчезналите през отечествената война 1944- 1945г. жители на Строево. По време на комунистическото управление по случай на национални събития там са се поставяли венци.

Паметник на загиналите за свободата на България руски войни

Паметната плоча се намира в малкия парк, на центъра на село Строево. Плочата е поставена от група доброволци през 2017г. по инициатива на общинския съветник Кръстьо Ливров. Паметната плоча е изработена от жителя на село Строево – Георги Нанков, а парите са събрани от дарения. През следващата 2018г. като допълнение към паметника е поставен кръст, дарен лично от свещенника на село Строево – отец Милан. След поставянето и, всяка година на 3-ти март жителите на село Строево отдават почит на загиналите войници и поставят венци. По този начин в селото се възроди традицията.

Паметник на загиналите за свободата на България руски войни
Паметна плочна на Георги Димитров

Паметна плочна на Георги Димитров

Паметната плоча е поставена през 1986г. в чест на интернационалист и борец срещу фашизма – Георги Димитров , от тогавашния кмет на Строево – Димитър Дингилев. Това е една от малкото паметни плочи в чест на Георги Димитров , която е запазена. Намира се до Здравната служба на село Строево. След падането на комунистическото управление през 1989г. е имало немалко опити тази плоча да бъде съборена и унищожена. За щастие здравият разум е надделял и тази плоча е там да ни казва за едно отминало време.