Строево

Интересно! Строево се оказа с едно от най-ниските нивa на фини прахови частици в региона

Всички знаем, че проблемът с мръсния въздух е проблем за всяка една нация. За съжаление в този, все повече индустриализиращ се свят производството и по-тясно дефинирано – заводите са един огромен проблем за околната среда. За съжаление това не е единственият източник на замърсяване на въздуха. Смята се, че 80% от общото замърсяване идва от моторните превозни средства и двигателите с вътрешно горене.

Всички ние четем медиите, че света се бори с глобалното затопляне, приемат се резолюции, сключват се международни договори, целящи да координират икономиките така, че те да намалят вредните емисии във въздуха и има защо… Нашата планета е в опасност. Глобалното затопляне може да предизвика такива изменения на климата, че процесът по възстановяването да се окаже невъзможен.

Сайтът на село Строево (stroevo.com) реши да направи едно малко проучване. На началната страница на сайта е монтирана визуализирана карта посредством приложението AirTube. На нея всеки посетител може да следи в реално време, какво е състоянието на фините прахови частици във въздуха. Според цвета на точката е представено и нивото на замърсяване като съответно започва от зелено, светло жълто и така до червено, което вече е ясен сигнал за опасност и пряка вреда за здравето на хората. За голяма изненада на всички участници в проучването се оказа, че село Строево е с едно от най-ниските нивa на фини прахови частици в региона.

Карта на всички станции в региона, на които ясно се вижда, че станцията на с.Строево е с бледо жълт цвят. За сравнение само една друга странция показа по-ниски резултати на фини прафови частици в региона. Публикувано от stroevo.com

Проучването бе извършено в 22:30 часа, при температура от 9 градуса по Целзий, температура, която налага използването на отопление. Данните са взаимствани от станцията, която е монтирана на ул.„Комсомолска” с.Строево. Станцията показа 59µg/m³, което бе и едно от най-ниските нива в региона. Взето е и в предвид, че времето е предимно мъгливо и няма вятър, който да разсейва фините прахови частици.

Поздрави, жители на Строево. На този етап дишаме един от най-чистия въздух в региона!

Проучването имаше за цел да направи съпоставка между голяма част от измерителните станции на фини прахови частици в региона.  Проучването няма за дел да насажда мнение и визия за използването на определени горива, а да покаже, че Строево е и ще бъде едно приятно място за живот.

Елате в Строево!

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *