Хоротеката в Строево навърши 2 години

Хоротеката в Строево навърши 2 години

В края на месец февруари хоротеката в село Строево отпразнува своята 2-годишнина.  Домакин на събитието беше Десислава Огнянова – собственик на ресторант „Братя Дингилеви“ в Строево. Както се очакваше всички места бяха резервирани месеци преди събитието.  Освен с  невероятните хора, които се  играят всеки месец, този път организаторите в лицето на Десислава Огнянова и Цецо Йошев се бяха погрижили да зарадват гостите и с много изненади, част от, които бяха: домашно изпечена питка, ключодържатели с логото на хоротеката за  всички гости, танц изигран от самодейците на село Строево, както и голямата изненада – Фолклорен състав, който в продължение на повече от час свиреше автентична българска народна музика. Гостите също се бяха постарали да изненадат своите домакини, но повече за събитието ще ни разкаже Цецо Йошев, един от хората, без които тази хоротека нямаше да я има.

Здравей, Цецо. Би ли се представил на нашите читатели?

Здравей! Както вече се спомена, казвам се Цецо Йошев. Родом съм от Строево. Любител съм на българските хора и танци, затова се опитвам по всякакъв начин да ги разпространявам. Танцувам в клуб за хора и от скоро съм в редиците на един ансамбъл.

От кога танцуваш народни танци?

Танцувам от 7-годишен с известни прекъсвания. Горе-долу 25-26 години краката ми не спират да танцуват.

Можеш ли да кажеш, че си се занимавал професионално с това?

Професионално не. По-скоро се изявявам като любител.

Как се роди идеята за хоротеката в  Строево?

Аз и група приятели, в това число и Деси (собственичката на ресторанта) решихме, че хорцата, които ние , а и другите учат имат нужда от „поле за изява“.
Тогава си кaзахме – „Защо да не правим хоротека един път в месеца?“
Нужни бяха един-два телефонни разговора , за да съберем екип, който да помага с обслужването на гостите на хоротеката! Тук искам да използвам случая, за да  изкажа огромната си благодарност към Пламен Дингилев, Дияна Йотинова, Ивелина Киркова, Петко Личев, Таня Лазарова, Теодора Кокова, Боряна Стойчева, Теодора Бончева и Ивайла Титова! Без тях щеше да е много трудно!
Бих искал и да допълня, че идеята за строевската хоротека е породена най-вече от любовта към българските народни танци, а не от комерсиализъм, както много хора си мислят! Именно затова тя е толкова успешна!

Беше ли трудно в началото? Идваха ли хора? Към този момент знам, че местата са резервирани още от предишната хоротека?

Началото беше плахо. За мен беше трудно да намеря златната среда с подбора на хорцата. За персонала беше трудно да се справя навреме с поръчките, защото консумацията беше свободна. Не искахме да задължаваме гостите с куверти и входове. Но с времето всичко си дойде на мястото. Сега мога с гордост да твърдя, че всички се справяме перфектно! В самото начало идваха малко хора, което е нормално. Но лека-полека започна да се разчува, че в едно пловдивско село, всеки месец се прави хоротека и вече се радваме на голяма посещаемост! Даже много често се шегуваме помежду си, че трябва да бутнем стените на ресторанта, ако искаме да съберем всички , които имат желание да дойдат. Имало е случаи, в които сме отказвали на над 50-60 човека, защото капацитетът на ресторанта вече е бил запълнен.

От кои населени места идват гости? Знаят ли за това от други области?

Идват гости от Строево, Пловдив. Имаме приятели от Асеновград. Посещавали са ни гости, които в момента живеят в Испания , в Америка. Имали сме гости от Церетелево, Граф Игнатиево, най-редовните ни приятели са от село Труд, от Велико Търново, Пазарджик. Има и още много, но няма да ни стигне времето , за да ги изброя. Общо взето се радваме на голяма популярност!

Разкажи ни повече за годишнината…

За празника  по случай 2 – годишнината, започнахме да се подготвяме месец по-рано. Събирахме се с приятелите от самодейния състав, за да репетираме танца-подарък! Тук искам да използвам случая, за да благодаря на Димитър Титов, Стефан Арабаджиев, Кръстьо Ливров, Елиза Чаушева, Таня Лазарова, Теодора Кокова и Десислава Огнянова  за участието им и на Нина Кисимова за хореографията на танца!
С Деси решихме да направим скромни подаръчета за гостите. Тя поръча ключодържатели и две вкусни торти с логото на хоротеката. Гостите много се зарадваха на този жест. Имахме и красиво изработена рамка, дело на Ваня Балева. Решихме да поканим оркестър, за който получихме финансова подкрепа от Кръстьо Ливров, за което сме му много признателни. И като цяло стана един шарен и изпълнен с хубави емоции празник!
Както се очакваше, ресторантът беше пълен, усмивките не слизаха от лицата на гостите, настроението удари тавана! Доста време се говореше за този празник!
Тук е моментът да благодаря на всички гости, които ни зарадваха с подаръците си и да им кажа, че за нас те са най-големият подарък!
Пожелавам си още много пъти по две години хоротека в Строево!

Как мислиш, младите хора интересуват ли се от фолклорна музика? Има ли много желаещи сред младите да танцуват народни танци?

Определено има такава тенденция сред младите хора! На хоротеката идват много деца, които с голямо желание играят, а и доста често повеждат хората! Това е една от целите на хоротеката – да има къде тези деца да се забавляват. Да бъдат на едно по-различно място, на което не им е нужен алкохол или непозволени средства, за да се веселят! Аз се радвам, че те предпочитат мястото, на което звучат хора, пред местата с други стилове музика.
Опредено българският фолклор има светло бъдеще сред младите хора!

За финал, какво ще пожелаеш на нашите читатели?

На читателите, които са жители на Строево ще кажа, че имат една голяма причина да се гордеят, а именно успешната хоротека. В Пловдив също се провеждат подобни  мероприятия, но много хора предпочитат строевската.
Пожелавам на всички да вярват в собствените си сили така, както аз и екипът на хоротеката повярвахме в себе си и сътворихме едно безценно събитие!
Обичайте България и всичко българско! Съхранявайте традициите и ги предавайте на децата си с любов!
Пожелавам Ви да сте здрави, щастливи и да имате сили , за да постигате всичко, за което мечтаете!

БЛАГОДАРИМ ТИ, ЦЕЦО! ЕКИПЪТ НА STROEVO.COM ТИ ПОЖЕЛАВА УСПЕХ И ЗАНАПРЕД В ТВОИТЕ НАЧИНАНИЯ!

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *