Stroevo

С нас на хорото

Един от най-знаковите ритуали за нашата страна е българското хоро. Много хора знаят някои основни стъпки, но за малко от тях е известно, че зад хорото се крие езотеричен пласт с трудно разгадаема тайна. Смята се, че хорото ни е завещано от древните траките. В миналото хорото винаги се е играело в кръг, като в самия му център заставал гайдар.  Всяко хоро или ръченици има лечебни свойства. Забелязали ли сте, че когато се хванете на хорото, бузите ви поруменяват, пулсът се учестява и се чувствате някак леки, по-здрави и сякаш летите в облаците? Изчезват лошите мисли, забравяте за депресиите и болежките си и настроението е приповдигнато, празнично.

„Нас, българите, по хорото ни знаят. Когато някъде по света се заиграе хоро, всички казват – ааа, това са българите. Не спирайте да играете хора.” Думи на академик Георги Марков….

В Строево винаги сме се гордели с това, че сме   любители на  народните танци и хора. Към настоящия момент имаме група за любителски народни танци в пенсионерския клуб, водена от Нина Николова – Кисимова. Тя е родена в с. Рогош, Пловдивска област. На 6 годишна възраст, започва да танцува в школата по народни танци към читалището. Откривайки таланта и от тогавашния хореограф, първите й изяви започват месеци по – късно, с множество концерти на малки и големи сцени, където заема главните места в редиците на танцьорите в музикалните постановки. През 2004 година, завършва с отличие висшето си образование в АМТИИ гр. Пловдив със специалност „Музикален фолклор и хореография“. Повече от 10 години е хореограф на ДЮТА “Зорница“ към Народно читалище „Просвета“ с. Маноле, с които печелят множество награди  у нас и на Международни фестивали. В последните години води и школи за любители на български народни хора, с които също се качват на голямата сцена.

Заповядайте  с нас на хорото! Всяка сряда от 18:30ч. до 19:30 ч., мястото е Пенсионерския клуб

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *