Общински съветник Кръстьо Ливров пред сайта на Строево - Stroevo.com

Общинският съветник Кръстьо Ливров пред сайта на Строево

Остават броени дни до провеждането на местни избори 2019г. Това са изборите, които пряко засягат жителите на община Марица и в част noност село Строево. Stroevo.com потърси за интервю младия и активен кандидат за общински съветник – Кръстьо Ливров.

Общински съветник Кръстьо Ливров пред сайта на Строево - Stroevo.com
Общински съветник Кръстьо Ливров пред сайта на Строево – Stroevo.com

Здравейте г-н Ливров, благодаря Ви , че приехте поканата ни. Тъй като сме електронно издание и ни четат не само в Строево и Община Марица, бихте ли се представили за читателите, които не познават работата ви?

– Здравейте, за мен е чест. Повечето хора от село Строево ме познават – роден съм и живея в Строево вече 34 години. По професия съм психолог. Имам магистратура по Консултативна психология, специализация Съдебна психология и завършено обучение по Спортна психология. От 6 години работя с деца, като педагогически съветник. Действащ общински съветник съм в община Марица от квотата на Българската Социалистическа Партия.

Помага ли Ви психологията като общински съветник?

– Определено – психологията все пак е наука за човека. Хубаво е да познаваш човешката същност, да познаваш себе си, да умееш да разбираш хората – това ти помага да взимаш правилните решения. А в политиката правилните решения налагат понякога компромиси. Затова е важно да знаеш кога можеш да направиш компромис. Компромис със себе си е допустим, но компромис с хората, които са ти гласували доверие – абсолютно не. Аз съм избран там, за да защитавам техните интереси и дори за секунда не го забравям.

Вие вече сте съветник с един мандат зад гърба си. Какво се промени в село Строево и в община Марица през тези 4 години? Какъв е Вашият принос?

– Двата най-належащи проблема в Строево са лошите пътищата и липсата на изградена канализация. Както обичам да казвам, ако някой съумее да се справи с това, ще му издигнат паметник… Това наистина е сериозен проблем, но поради ред причини, най-сериозната от която е държавната политика към малките населени места, към този момент това е невъзможно. Аз също живея на улица без асфалт и липса на обратна вода и напълно съзнавам проблема. Надявам се да бъда част от неговото решение. Всъщност имам дългосрочна стратегия, но на това ще се спра малко по-късно. Какво се промени и какво се свърши… Веднага след като станах общински съветник, поех инициатива за възстановяване на паметник на загиналите за свободата на България Руски войници.  Както помним, паметната плоча беше унищожена в началото на 90-те. Подех дарителска кампания за събиране на нужните средства за възстановяването й. Паметната плоча беше изработена от талантливия творец от село Строево – Георги Нанков, за което му изказвам специални благодарности. На Трети Март беше тържествено открита – събраха се много хора и официални гости. Отец Милан отслужи молебен , учениците от ОУ „Христо Смирненски“ поднесоха венци и изнесоха своя програма. Направихме и възстановка. Горд съм с това, че в село Строево се възроди традицията на Трети Март отново да полагаме венци. Направих и карта на селото, която е поставена на центъра. На нея са отбелязани улиците, институционалните сгради и всички исторически паметници. Отделно беше създадена и дигитална карта, която може да се види на stroevo.com . Събрах не малко документи с история на Строево и сглобих  дигитална книжка, която може да се види отново в сайта на селото.

Като казахте културни и исторически паметници, как виждате бъдещето на така наречената Тракийска гробница, или  – както си я знаят жителите на Строево – „музеят“?

– Тракийската гробница е в основата на  моята дългосрочна стратегия. През 2016г. поканих в Строево директора на Археологическия музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов, за да види гробницата. Той беше изключително изненадан от доброто й състояние – мислил е, че вече не съществува. Всъщност ще се опитам да цитирам по памет неговите думи „Не знаете какво богатство притежавате, използвайте го! Мислих че тази гробница отдавна е разрушена“. Тези негови думи ме амбицираха да проуча повече историята й. Оказа се, че това е куполна гробница – в Южна България съществуват не повече от три. Написах писмо до кмета на община Марица г-н Иванов, в което ясно и точно описах с какво богатство разполагаме и как превръщането му в обект за туристически посещения, би било от полза за община Марица и в частност село Строево.  Следващата стъпка беше  да изискаме нужната информация от София и да се изясни статутът на гробницата. От там ни изпратиха изключително интересни снимки, документи, дори проекта, по който е строена сградата. В крайна сметка се оказа, че земята отдолу е общинска, но самата гробница е държавна собственост. При това положение отново написахме официално писмо, с което искаме държавата да  предостави гробницата на община Марица, за да може общината да кандидатства по проект. За съжаление, това е тромава процедура и все още чакаме становището на Министерски съвет.

Да се върнем пак на дългосрочната Ви стратегия за развитие на село Строево – смятате ли, че държите в ръцете си коз, който би могъл да реши и другите належащи проблеми?

– Село Строево се  намира на главна артерия за туристически селища като Панагюрище, Копривщица, Стрелча и други. С отварянето на кръговото движение, голяма част от потока за тези дестинации ще минава през Строево. Ние трябва да се постараем тези туристи не просто да минават от тук, а да разберат, че и ние имаме какво да им предложим. Имам съдействие и екипът  е добър. Разполагаме с исторически обекти и природа, които биха накарали туристите не просто да ги посетят, а да се връщат отново и отново.  По този начин ние ще сме крачка пред всички други населени места, които се борят за асфалт и канализация. Защото, грубо казано, не може в  културно-исторически център да се гази в кал.

Разяснете повече за идеята Ви относно Историческия център.

– Идеята е няколко свързани помещения (вече сме избрали къде) да разкажат историята на България в различните епохи. Например – влизате в първото помещение, там всичко е свързано с траките, славяните, прабългарите. После второто помещение ни показва Първото Българско царство и така нататък. Какво имам предвид – ще има реплики на оръжия и предмети от съответните епохи, а върху самите стени предвиждаме отпечатани сцени и картини – подобно на панорамата в град Плевен. Вярвам, че тези обекти ще привличат немалко туристи, дори село Строево да е тяхна междинна дестинация.

Тази година станахме свидетели на 2 особено приятни събития – годишнина от създаването на ОУ „Христо Смирненски“ и  фолклорен фестивал в памет на великия Тодор Пращаков, за които Вие имате немалък принос. Знам, че приемате фестивала особено присърце, ще ни разкажете ли повече?

– Историята е доста интересна. Преди 2 години се чухме с дъщерята на Тодор Пращаков – Даниела, защото читалището в село Строево беше подело инициатива. Разговаряхме и тя искаше да направим нещо голямо, нещо което баща й заслужава. За съжаление по лоши стечения на обстоятелствата не успяхме. В началото на 2019 г. се чухме отново и този път се видяхме с нея и нейната майка. Те ми споделиха идеите си за събитието и неговите мащаби. Поех ангажимент пред тях да получа „зелена светлина“ и съответно да успея да осигуря нужното финансиране. Срещнах се с г-жа Десислава Дингилева – кмет на село Строево и г-н Димитър Иванов, кмет на община Марица, показах им идеята, и те я приеха. Впоследствие направихме още три срещи с г-н Иванов и Даниела Пращакова и постигнахме съгласие. Започнахме подготовката и реализацията – признавам си, че имаше доста критични моменти, но в крайна сметка всички станахме свидетели на един невероятен празник. Надявам се, това да се превърне в традиция.

Г-н Ливров, какво се случи с Вашия проект „Гора на новородените“?

– Това е един изключително красив проект, към който съм особено привързан. Имам подкрепата на всички инстанции. Избрали сме мястото,  вече беше гласувана нужната сума пари от Общински съвет Марица. Искрено се надявам заедно с бъдещите управници да го реализираме. Ще се получи страхотна гора за посещение, с която да се гордеем.

Разкажете ни повече за работата си като общински съветник община Марица – трудно ли се работи срещу мнозинството?

– В Общински съвет Марица сме 6 човека опозиция, срещу 23-ма управляващи. Но не са малко пътите, в които успявахме да променим гласуването. През първата година управляващата коалиция поиска увеличаване на таксите за детски градини и млечна кухня. Аз твърдо се противопоставих – като социалист не мога да си представя , че нещо, свързано с деца, трябва да бъде увеличавано. Твърдо вярвам, че детските градини, млечните кухни и образованието трябва да са безплатни. Станах сериозни спорове, но в крайна сметка се преборихме едните такси да останат същите. С гордост мога да кажа, че с моята група винаги сме гласували в полза на жителите на община Марица. В същото време , никога не сме били срещу добрите идеи и инициативи на кметовете на населени места, независимо от тяхната партийна принадлежност – когато говорим за нещо добро, трябва да надскочим партията си в името на хората. В последната година управляващите поискаха и вдигане на данъците на превозните средства. Групата на БСП беше твърдо против и ги предупредихме, че това ще има сериозни последствия. Безумно беше, за някои автомобили данъците скочиха от 300 на над 900лв. Стана страхотен скандал. Г-н Стойчо Христозов предложи увеличението да бъде с най-ниската ставка допусната  от закона, но неговото предложение беше отхвърлено. Самите управляващи не си даваха сметка, че те също карат такива автомобили. Само след няколко дни обаче размислиха и разбраха, че тази глупост, която сътвориха, ще има огромни последствия. Стигна се до парадокса управляващата коалиция да внесе закон, който след седмица сама да отхвърли и всъщност приеха нашето предложение за най-ниската възможна ставка. Ето това е ярък пример, как само 6 човека можем да променим гласуването.

Като споменахте опозиция – в село Строево се тиражира версията, че Вие сте гласували против изграждането на новата детска градина?

– Да, много се смях, когато чух за това. Тези безпочвени обвинения ги пуска един от кандидатите за общински съветник от село Строево. В това няма нищо вярно и е абсолютна лъжа. Всеки жител може да изиска протоколи от заседанията на общинския съвет и да види поименно кой и как е гласувал. Аз винаги съм гласувал в интерес на общината и жителите на Строево и никога не бих си позволил да гласувам против родното си село. Компромис със себе си мога да направя, но с хората, които са ми поверили решението на проблемите си – никога! Тук искам да вметна, че ние направихме предложение сесиите на общината да се предават на живо в интернет, като по този начин нямаше да има спекулации, но нашето предложение беше отхвърлено от управляващата коалиция. Мисля, че правилният начин за водене на кампания не е като заливаш опонентите си с лъжи и ги очерняш. Правилният начин е като покажеш на хората своите достойнства. Аз нямам намерение да водя черна кампания.

Изпреварихте следващия ми въпрос, който беше свързан с кампанията. Какво ще пожелаете на жителите на община Марица и на Вашите опоненти?

– Най-големият проблем на прехода е, че раздели хората. Тъжно е, че вече не се събираме както преди. Спомням си като дете сбирките под асмалъка, спомням си как някой започва да строи къща и веднага половината село отива да му помогне. Бяхме едно сплотено общество, а сега това липсва. Никога няма да спра да вярвам, че ще дойдат по-добри години и старите ценности отново ще се върнат – трябва да сме заедно, да се държим един за друг и да си помагаме. В крайна сметка на това съм посветил мисията си като общински съветник.

На опонентите си пожелавам честна и коректна кампания!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *