Stroevo

Почистване на сметището в Строево

Природата е наш приятел и източник на живот, но за да продължи да ни поддържа, трябва да я запазим чиста и здрава. Чистата природа не само е красива, но и важна за нашето здраве и благоденствие.

Разделното събиране на отпадъци е важна стъпка към опазването на околната среда и намаляването на вредните емисии в атмосферата. Чрез правилното събиране и рециклиране на отпадъците, можем да спестим значителни количества енергия и ресурси и да предотвратим замърсяването на почвата, водите и въздуха. Разделното събиране на отпадъци е задължителна практика в много страни по света и всеки от нас може да допринесе за по-чистата и здравословна околна среда, като го прилага в своя живот.

В северозападната част на село Строево се намира едно от най-големите сметища в землището. За съжаление това сметище, въпреки огромните усилия на местната управа продължава да се използва нерагламентирано. Изхвърлят се всякакви отпадъци; от пластмаса, гуми и стъкло, до чисто химически отпадъци като стари селскостопански пестициди и отрови.

Това е пагубно! Пагубно за нас – жителите на селото, за здравето ни – нашето и това на нашите деца! Не го правете!

През годините бяха реализирани множество проекти, един от които е пред всяка къща в селото да има малък контейнер за отпадъци. Всяка събота или неделя сутрин минава камион, който извозва отпадъците на правилните за това места. Използвайте ги!

На центъра на Строево има контейнери за разделно събиране на отпадъци – това е страхотна практика. Покажете, че можем и ние!

Следвайки инициативата на кмета на с.Строево – г-жа Десислава Дингилева, със съдействието на Община Марица и жители на селото, в частност Наско Нанков, бе подета инициатива, която ще преобразува сметището в една нова и доста по-удобна площадка за изхвърляне на битови отпадъци. В рамките на няколко дни тежка техника ще изравни цялото пространство, ще се даде наклон за оттичане на водата и ще бъда изградена дига, която да затваря като пръстен всичко, което е в сметището. Посредата на сметището е засадено дърво, което символизира живот, растеж и стабилност. Дървото също така представлява връзката между земята и небето, между материята и духа.

Екипът на сайта на Строево поздравява всички участници в тази инициатива. Като заключение бихме искали да добавим и напомним: „Чистотата е необходима не само за физическото, но и за психическото ни благополучие, като ни помага да се чувстваме по-добре и да живеем по-здравословен живот.“

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *