Лекция на тема „Пчелата и човека“

Лекция на тема „Пчелата и човека“ в Строево

Скъпи приятели, с. Строево ще бъде домакин на една полезна и важна за всички нас кауза, а именно Лекция на тема „Пчелата и човека“.

Пчелите са смятани за „цариците на биоразнообразието“, но пчелните популации продължават да намаляват в резултат на сбърканата индустриализирана земеделска система, която интензивно използва химикали и разчита на големи монокултурни площи.

Проучване показва, че повече от две-трети от събрания от полетата прашец, който след това е върнат в кошерите от пчелите-работнички, е замърсен с до 17 различни токсични химикали. По време на проучването са били засечени общо 53 различни химични съединения, които представляват широк спектър от пестициди. Голямото разнообразие на намерените токсични химикали навежда на мисълта, че пчелите могат да бъдат изложени на сложна комбинация от инсектициди, акарициди и фунгициди, докато търсят храна и са в кошерите си. Натровеният прашец е пряка заплаха към цялата популация на пчели, защото колонията, включително яйцата, пчелите-работнички и търтеите, се хранят с този прашец, за да си набавят протеини и енергия. Излагането на пчелите и пчелните яйчица на такива разнообразни токсични пестициди е важно, защото според скорошно проучване, взаимодействието на различни химични съставки може да доведе до коктейлен ефект, който може да е по-токсичен за пчелите, отколкото един единствен химикал.

В допълнение, няколко други проучвания показват, че пестицидите отслабват имунната система на насекомите като ги правят по-податливи на болести, патогени и паразити като Varroa. Заедно тези болести и паразити увеличават значително заплахите, с които пчелите се сбъскват днес.

На събитието гостите ще могат да чуят интересни презентации на теми засягащи пчелните продукти и пряката им полза за здравето за човека; прашец, мед, прополис, пчелно млечице… Ще се разгледат методи и техники, които имат за цел да опазят пчелните семейства и популацията на пчелите в България. Ще разгледаме „Закон за пчеларството” с директна извадка от гл.6 „Опазване на пчелните семейства” .

Лекцията ще се проведе 01.06.2019г. от 19:00 часа в залата за концерти на Читалище „Пробуда 1929” с.Строево.

Вход свободен.
Заповядайте!

Линк съм събитието във Facebook: Тук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *